Kako lahko faktoring pomaga MSP v obdobju krize? - Intervju z g. Thorsten Klindworth

V intervjuju g. Thorsten Klindworth, CEO, A.B.S. Global Factoring pojasnjuje, kako lahko faktoring pomaga MSP v obdobju krize.

Vsi beremo in poslušamo vsak dan – koronska pandemija drži v negotovosti ne samo našo državo, ampak tudi ves svet in ima velik vpliv na našo družbo in naše gospodarstvo. Številna mala in srednja podjetja se med krizo soočajo z vprašanjem, kako financirati svoje poslovanje.

 

Gospod Klindworth, kako ocenjujete trenutno stanje? Kaj kriza pomeni za podjetniške finance?

Soočeni smo z izzivnimi časi; naše gospodarstvo je v izjemnem položaju. Na nekaterih področjih je prodaja podjetjem aprila 2020 upadla za do 80 odstotkov. To je najhujša kriza v novejši zgodovini. Podjetniki pričakujejo trajno gospodarsko krizo, nadaljevanje kratkotrajnega dela in povečanje števila brezposelnih. Zlasti za novoustanovljena podjetja, ki še niso imela možnosti ustvariti velikih rezerv, so razmere lahko življenjsko nevarne, odvisno od poslovnega modela. Seveda so močno prizadeta tudi uveljavljena podjetja, samo pomislimo na Lufthanso ali nekatere stečaje, kot so Poggenpohl, Karstadt ali McTrek, če naštejemo le nekatere. Financiranje podjetij je zato pomembna tema za velike in male akterje v krizi. Tak razvoj dogodkov nas je vse zelo prizadel.

 

Kaj v tej krizi pričakujete od politike?

Imamo težko situacijo, za katero ni pravega načrta. To je velik izziv in tukaj bi morali vsi sodelovati z zaupanjem in politikom dati pravilne nasvete. Potrebujemo poglobljeno strokovno znanje virologov in zdravstvenih delavcev, toda dlje, ko se to obdobje negotovosti nadaljuje, bolj pomembno bo tudi slišati in upoštevati mnenje sociologov, ekonomistov, strokovnjakov za izobraževanje in mnogih drugih. Učinki zaklepanja imajo tako daljnosežne in dolgotrajne posledice, da se je nemogoče izogniti tehtanju interesov. Brez delujočega gospodarstva ogrožamo temelje naše družbe in zdravstveno oskrbo prihodnosti. Pogosto se pozabi, da se zdravstveni sistem v glavnem financira s prispevki socialnih partnerjev. Če se ti preveč stopijo, nas bo vse zadelo. Zato je pomembno, da najdemo preudarne rešitve, ki upoštevajo človekovo dostojanstvo in dobrobit vseh. To je naloga politike.

 

Kako ocenjujete doslej ponujeno državno pomoč?

Trenutno dana posojila prinašajo dobrodošlo olajšavo. Vendar je likvidnost potrebna tudi v naslednji fazi. Sem velik oboževalec dejstva, da kot podjetnik ne dovolim koncentracije odvisnosti. Zato je treba financiranje podjetja izbrati previdno, zlasti v kriznih časih. S tega vidika je faktoring tudi pomemben sestavni del uravnotežene kombinacije oblik financiranja. Sedež v Nemčiji nam omogoča, da izkoriščamo zvezne programe financiranja finančne industrije. To pomeni, da lahko strankam še naprej ponujamo zanesljivo podporo, ki temelji na pridobljenih kreditnih limitih.

 

Ali lahko ABS kot uveljavljeni ponudnik finančnih storitev in dolgoročni partner srednje velikim podjetjem v kriznih razmerah prispeva tudi k financiranju podjetij?

Glede na pretres v svetovnih dobavnih verigah menimo, da so naši instrumenti trgovinskega financiranja dragocenejši kot kdaj koli prej – tako za tiste, ki se spopadajo z izzivi denarnih tokov, kot za tiste, ki se jim ponujajo kratkoročne priložnosti. To lahko vidimo tudi pri novih poslovnih partnerjih, ki so zdaj izkoristili vse prednosti, ki jim jih faktoring omogoča. Najpomembnejše pa je, da so MSP v obdobju krize z uporabo faktoringa zmanjšali tveganje neplačila svojih kupcev in hkrati povečali svojo likvidnost. To bistveno pomaga pri bolj mirnem in brezskrbnem manevriranju skozi te čase. Za mnoge naše stranke je zelo pomembno tudi, da jim faktoring omogoča, da lahko svojim kupcem ponudijo daljše plačilne roke, ne da bi s tem ogrozili lastno likvidnost.

 

Je vsako podjetje primerno za faktoring ali je treba izpolniti določene zahteve?

Da, nekatere zahteve morajo biti izpolnjene. Kot majhen kontrolni seznam bi oblikoval naslednje 4 točke:
– B2B poslovni model s komercialnimi kupci
– Letni promet > 500.000 EUR
– standardizirane storitve / redne stranke
– Vaši računi znašajo > 500 EUR, plačilni roki so med 14 in 120 dnevi, dobava je izvršena oz. storitev opravljena in je brez ugovora ali kompenzacij.

Da bi lahko hitro sprejeli odločitve glede novih povpraševanj po faktoringu s strani zainteresiranih podjetij, smo v vseh naših podružnicah pripravili Factoring kontrolni seznam, kjer lahko podjetja preverijo kdaj je blago ali storitev faktoribilna. Preprosto nam pošljite svoj seznam odprtih terjatev na naš e-mail naslov ali pa izpolnite kontaktni obrazec na naši spletni strani.   Na podlagi teh podatkov bodo naši strokovnjaki zelo hitro analizirali potencial dodatne likvidnosti in se z vami pogovorili o možnih scenarijih.

 

Kaj se je zaradi krize spremenilo v sistemu ABS? 

V kriznem delovanju imamo že nekaj izkušenj, saj ABS obstaja že skoraj 25 let. Seveda smo se veliko naučili tudi iz finančne krize 2008/2009. Mislim pa, da smo trenutno še bolj skupaj in povezani. V zelo kratkem času smo uspeli izvesti zelo visoko stopnjo digitalizacije. Naši zaposleni v domači pisarni delajo enako kakovostno in ohranjamo tesen stik s strankami in poslovnimi partnerji ter med seboj in s hčerinskimi družbami v drugih evropskih državah, tudi brez potovanja. Zelo sem ponosen na našo ekipo.
Vsi dajemo vse od sebe – in zato sem optimističen, da se bomo tudi mi uspešno spopadli s to situacijo. Skrajšani delovni čas ali čakanje na delo zato pri nas trenutno ni aktualno. Kljub številnim spremembam smo zelo prilagodljivi in hitri pri odločitvah ter kot vedno pripravljeni za vas narediti še nekaj več. To je tisto, kar nas odlikuje kot ABS. S svojimi strankami želimo sodelovati in jim pomagati, predvsem da z dodatnim financiranjem, ki jim ga zagotavljamo, čim bolje premagajo obdobje krize. Hkrati pa tudi skrbimo za zaščito zdravja vseh.

 

Ali mi lahko poveste 5 razlogov, zakaj bi se kot srednje velik podjetnik moral takoj začeti pogovarjati z ABS?

Likvidnost pridobite iz lastnih, že ustvarjenih sredstev, terjatev, ki vam jih za razliko od posojil ni potrebno vračati v prihodnosti.
• Višina financiranja raste skladno z rastjo prometa oz. prodaje. To pomeni, da so stroški vedno prilagojeni posameznemu položaju podjetja.
• To našim strankam omogoča, da rešijo enega največjih problemov, s katerimi se trenutno soočajo: kako svojim kupcem odobriti daljše plačilne roke, ne da bi s tem ogrozili lastno likvidnost. To lahko storijo, čeprav so vsa odobrena bančna posojila že počrpana.
• Tveganje neplačil se lahko prenese na faktorja: funkcija delcredere nudi stoodstotno zaščito pred tveganjem neplačil pri pravem brezregresnem faktoringu.
• In nenazadnje, prevzem upravljanja terjatev in njihove izterjave, ki ga tudi profesionalno zagotavljamo, vas razbremeni in vam omogoča več časa in sredstev, ki jih lahko koristneje uporabite za opravljanje svoje osnovne dejavnosti.
• In poleg navedenega bi dodal še 6. točko: ker smo zanesljiv in dostopen partner, ki vedno išče najprimernejšo, individualno rešitev in se lahko vživi v kožo MSP v obdobju krize.

Hvala za intervju!